
بعضی از باکتری ها وقتی در شرایط سخت از جمله کمبود مواد غذایی(منبع کربن و ازت) ،خشکی و دمای زیاد قرار میگیرند ، دیواره ی ضخیمی دور خود میسازند این دیواره ی ضخیم که تا زمان سازگار شدن شرایط محیطی باقی می ماند را اسپور می گویند. اسپور ها ممکن است دور تا دور ناحیه کرو موزومی باکتری را بگیرند در این حالت است که به انها اندوسپور اطلاق میشود البته در این حالت مقداری از سیتو پلاسم نیز در داخل اندوسپور قرار دارد.
اسپور سازی با تولید ساختار های جدید انزیمها و متابولیت های تازه و همزمان با ان نا پدید شدن بسیاری از اجزای سلول رویشی همراه است.این تغییرات نشانگر فرایند تمایز واقعی است.یک سری از ژن ها که فراورده های انها در تشکیل و ترکیب شیمیایی نهایی اسپور موثرند فعال گشته و در عین حال یک سری دیگری از ژن ها ی فعال در سلول رویشی غیر فعال میگردد. این تغییرات و دگر گونی در ویژگی ترانویسی RNA پلی مراز با یک پروتئین دیگر پروموتور به نام فاکتور سیگما مشخص می شود پس فرایند تشکیل اسپور یک فراییند تدریجی است که باید ژن های ان تحریک شوند و این تحریک همان تنش های محیطی است.برای رنگ امیزی اسپور میتوان از روش های dornner -fulton- albert استفاده کرد.
محل قرار گرفتن اسپور :
در مرکز باشد.
در انتهای باکتری باشد.
نه خیلی وسط و نه خیلی در انتها ایجاد گردد.
اسپور میتواند اندازه ی باکتری یا بزگتر از ان باشد که در این حالت به فرم "راکت پینگ پنگ "در می اید و به همین نام تشخیص داده میشود.
شاخصه باکتری های اسپور ساز باسیلاسه است که همیشه اسپور دارد و دوجنس معروف این خانواده: "باسیلوس(میله ای شکل ها) و کلستریدوم" است.گاهی اوقات غذاهای بسته بندی شده ان قدر حرارت نمی بینند که باکتر اندوسپوردار انها کشته شود.کلستریدیوم بوتولینیم یکی از این باکتری هاست که توکسین( سم )ایجاد شده از ان بر دستگاه عصبی اثر میگذارد و بسیار مهلک است . فردی که از این غذای الوده بخورد دچار بیماری "بوتولیسم" میشود و علائم ان دو بینیو فاج شدگی است.
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط: گزارش کار آزمایشگاه، ،
:: برچسبها: گزارش کار آزمایشگاه,
