
وسایل مورد نیاز : لانست ، الکل ، آنتی کرهای A,B,D ، 3 قطره خون ، لام
مقدمه :
خون از 2 قسمت عمده تشکیل شده است. سلول ( سلول های قرز ، سفید و پلاکت ) و مایع (پلاسما ).
پلاسما منهای منعقد کننده فیبرینوژن را سرم می گویند.
مبنای لخته شدن خون واکنش آنتی بادی – آنتی ژن است. تزریق یک جسم خارجی- آنتی ژن به جریان جون یک حیوان باعث تولید مادهای می گردد که به آن آنتی بادی می گویند و با آنتی ژن واکنش می دهد. آنتی ژن از نظر ساختمانی پروتئن است و یا لااقل جزئی از آن پروتئین می باشد . این پروتئین ممکن است گیاهی یا جانوری ، توکسین باکتری و غیره باشد
هر چند هر آنتی بادی مختص یک آنتی ژن خاص است ولی آنتی بادیهای مربوط به آنتی ژنهای مشابه می توانند کم و بیش خاصیت یکدیگر را دارا باشند. بعضی از آنتی بادی ها اکتسابی است زیرا تولید آنها بستگی به ورود آنتی ژن به بدن دارد و در غیر این صورت بوجود نمی آید. این مکانسیم مبنای سیستم ایمنی موجودات زنده است.
از طرف دیگر در چند مورد نیز آنتی بادی ها به صورت طبیعی به وسیله ی خون بوجود می آیند و بستگی به آنتی ژن خاص ندارد. این گونه آنتی بادی ها را طبیعی می گویند و از جمله می توان آنهایی را که در گروه خونی ABO دخالت دارند را نام برد. بعد از کشف لانداشتینر ، معلوم شد که دو آنتی بادی طبیعی در سرم خون انسان و دو آنتی ژن در سطح گلبولهای قرمز خون موجود است.
در رابطه با آنتی ژن هر فرد، ممکن است دارای یکی، دو تا یا فاقد هر دو آنها باشد. امروزه آنتی ژنها را A و B و انتی بادیهای مربوط به آنها را آنتی A یا (-A) و آنتی B و (-B) گویند
کسانی که در گروه خونی A ویا B دسته بندی می شوند .به ترتیب دارای آنتی ژن A و B بر روی گلبول های قرمز بوده ولی آنتی بادی موجود در سرم آنها به ترتیب B و A است. گروه خونی O هیچگونه آنتی ژن را تولید نکرده ولی دارای هر دو آنتی بادی در سرم است.
زمانی که گلبولهای قرمز فردی را که شامل یکی از این آنتی ژنهاست به فرد دیگری با آنتی بادی مشابه منتقل نماییم لخته شدن صورت می گیرد.
خونی کخ لخته شده قادر به حرکت نبوده و لذا نمی تواند اکسیژن را به سلول های دیگر برساند. از آن گذشته خون لخته شده باعث
مسدود شدن رگهای کوچک شده ، جریان خون را قطع می کند وبابراین کشنده است
روش کار :
برای تعیین گروه های خونی در آزمایشگاه از آنتی کر های A,B,D استفاده می شود . برای این منظور ابتدا با پنبه آغشته به الکل انگشت دست راست را ضد عفونی کرده و با ضربه آرامی که توسط لانست بر انگشت وارد می نمائید. سه قطره خون روی لام تمیز قرار دهید. سپس از راست به چپ یک قطره از محلولهای آنتی A و آنتی D و آنتی B را روی قطرات خون بچکانید مدتی صبر کرده و با توجه به پدیده آگلوتیناسیون یعنی ایجاد رسوب به گروه خونی و نیز نوع Rh پی می بریم.
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط: گزارش کار آزمایشگاه، ،
:: برچسبها: گزارشکار آزمایشگاه,
